søndag 9. november 2008

Verdens 10 beste slanketips


Selvfølgelig vet vi alle at vi burde spise mindre og trimme mer for å gå ned i vekt, men så funker det bare ikke i virkelighetens verden likevel. Enten så lykkes vi ikke og bruker all for mye tid og alt for mye krefter på en livslang kamp mot vår egen kropp - eller vi lykkes for godt og pådrar oss spiseforstyrrelser. Men alt er ikke håpløst. Det finnes noen tips som gjør maten og livet bedre og gir oss energi til å fokusere på andre ting. Jeg antar at du allerede følger rådene til Go'kroppen.



1. Hold deg unna glutamat! Glutamat sies å bidra til fedmeepidemien fordi det får oss til å spise mer. Når maten tilsettes glutamat, og det gjør den, kjenner vi ikke at vi er mette like effektivt. Sånt kaller jeg juks! Og det er ikke bare chips og dip som inneholder glutamat, det er nesten alt mulig. Og særlig det man tror er sunt. Vita hjertegod leverpostei for eksempel inneholder 20 % lever. Resten er 20 % fett (!), mel og melkeproteiner og sånt som ikke smaker. Og selvfølgelig natriumglutamat. Glutamat merkes som glutamat, monosodiumglutamat, MSG, kaseinat, hydrolysert protein, gurutamin eller ulike E-nummer. I Norge er stoffene vanligvis merket som; smaksforsterker, glutamat eller med et E-nummer fra E620 til E640. Den vanligste smaksforsterkeren er monosodium glutamat, ofte forkortet MSG eller E621.

2. Få i deg nok kalsium! Kalsium er en langsom måte å gå ned i vekt på, eller bare forhindre at du går opp i vekt.

3. Spis chilli! Chilli høyner fettforbrenningen, men en tilleggsbonus er at den fungerer motsatt av kunstig smak som glutamat. Mat med skikkelig smak gjør deg tilfreds, og mat med sterk smak gjør at du føler deg mer energisk enn junkfood. I tillegg er all slags krydder fulle av sunne stoffer.

4. Salat før hvert måltid! Det er et ambisiøst mål, men vi godtar en gulrot eller et eple som salat hvis det er upraktisk med en hel salat. Men når du lager middag selv, så spis litt grønt, gjerne med en dæsj sitron og glem for all del ikke litt godt salt og nykvernet pepper. Livet skal tross alt være litt hyggelig også. Det gjør at du blir raskere mett, men det gir også en følelse for ordentlig mat som kan gjøre det litt ekkelt med for mye fett etterpå.

5. Kaffe er deilig! Kaffe fungerer på samme måte. Den gir deg energi når hodet er trøtt og kroppen trenger bevegelse. Hvis du ikke er plaget med angst eller stress er litt kaffe etter maten suverent for å motvirke trøtthet etter at du har spist. Tilleggsbonusen er at det gir en behagelig slutt på et måltid. Når vi har så lyst til å bare spise litt til så kan en kopp kaffe gjøre det lettere å slutte å spise.

6. Grønn te er supert! Den øker forbrenningen og stoffskiftet, samtidig som den er full av antioksidanter og virker kreftforebyggende. Grønn te hjelper også på søvnen.

7. Unn deg nok søvn og hvile. Søvn gjør deg slank om livet og gir overskudd til helse. Med for lite søvn og hvile begynner vi automatisk å innta for mye mat for å kompensere. Kroppen vår blir stresset rett og slett.

8. Kondisjonstrening er supereffektivt. Ingenting fungerer så bra som løping. Sånn er det bare. Ingen joggere er tjukke. Men kan du av en eller annen grunn ikke løpe er det selvfølgelig nest best med alle andre kondisjonstreningsformer, som sykling, spinning, rask gange, aerobic eller det du måtte foretrekke. Mange, inkludert meg, vil gjerne at folk skal trene muskler også. Muskler er flott og de hjelper mot alle slags vondt'er. Samtidig forbrenner de kalorier hele døgnet og for deg som er glad i mat er de derfor gull verdt. Men de gjør deg også mer sulten. Hvis du er desperat for å gå ned i vekt er det derfor lurt å satse på kondisjonstrening av alle krefter først. Det kan gjøre det lettere å gjennomføre det du har satt deg fore, i alle fall til du er vant med ditt nye regime.

9. Husk at du er vakker! Å slanke seg fordi en føler seg avskyelig er ingen god ting. Da føles slankingen som en straff. Bruk litt tid på å tenke på mennesker som er glad i deg, på situasjoner der du har lykkes og prøv å visualisere deg selv som din beste støttespiller. Det kan høres vanskelig elelr umulig ut, men starten på å bli sin egen venn er å anerkjenne sin egen smerte. Det er en forskjell mellom å innrømme at jeg er veldig lei meg fordi jeg er for tjukk og det å forakte seg for at man er for tjukk. Medfølelsen med seg selv fører til en annen indre samtale. I situasjoner der du før ville kjøpt chips eller godteri kan du nå si til deg selv at du fortjener bedre enn å fylle kroppen din med masse dritt. Du er for flott for det!

10. Og til slutt: Ikke vær en superkvinne! Satser du på å gå ned i vekt kan du ikke samtidig satse på å lage et prikkfritt hus, lage barnas julekalender for hånd, få superkarakter på alle eksamener og holde tritt med bokklubbens leseanbefalinger. Å gå ned i vekt krever litt innsats. Det krever kveldene dine, og frikveldene bør gjerne brukes til skjemme deg selv bort. Selvdisiplin koster og ingen orker å være disiplinert hele tiden. Finn derfor ting du liker å gjøre for å premiere deg selv. Les gjerne bøker eller rydd huset, men senk kravene til de føles lystbetonte, ellers blir det ingen suksess.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Mia!
Så flott du beskriver og forklarer det vesentligste for å gå ned i vekt på en god og sunn måte. Oppdaget tilfeldig siden din da jeg lette etter mer info om sesamolje som jeg elsker. Bruker den utvendig på meg selv og innvendig via alle salatene og marinadene jeg lager med den.
Bare lukten av oljen gjør meg myk og lykkelig!
Skal kikek mer på siden din, spennende tiltak du har laget her.
Sunn og glad hilsen Kaja.

Anonym sa...

DETTE må være det beste jeg har lest på lenge! Tusen takk for råd og tips ; akkurat det jeg trengte å høre! :)