tirsdag 2. september 2008

Frokost

Det sies og skrives mye tull om frokost. For eksempel er det ikke lenge siden vi kunne lese i store typer at man ikke burde spise frokost og like fort får man høre at man bør spise frokost. Det er nok noe i det at hvis du er overvektig er det en dårlig idé å presse i seg mat når man ikke er sulten. Samtidig er det et poeng at de aller fleste av oss blir sugne på noe ganske raskt etter at vi har kommet oss på jobb, og der venter ikke alltid den samme kornblandingen vi kan ha stående i skapet hjemme. Så hvis du sliter deg med å komme helskinnet forbi Narvesens bolledisk fordi du droppet frokosten, så press den i deg eller ha en banan klar i lomma.

Go'kroppen anbefaler at man dropper skiva og velger mellom knekkebrød (med mer enn 10 % fiber) med magerost, skinke eller annet rent kjøtt eller en grov frokostblanding uten sukker. Jeg foretrekker dr Atkins' frokostblanding fordi den både smaker godt, metter lenge og ikke inneholder sukker.

For sukker er den farligste fellen ved frokosten. På go'kroppens 20 uker bør man venne seg av med smaken av sukker hele tiden. Sjekk derfor sukkerinnholdet på alle blandingene, så ser du raskt hvor utrolig mye sukker og fett noen av dem er tilsatt, selv om de fremstilles som sunne. Special K er for eksempel fryktelig! Metter knapt og inneholder bare stivelse.

Aller best er havregryn, rene kornblandinger og havrefras med skummet melk eller lettyoghurt naturell eller dobbel null (yoghurt uten sukker eller fett).

Samtidig er det viktig å få i seg noe frukt. Jeg orker bare sjelden å sette til livs en halv banan, men kjøpt ferskpresset juice, så får du næringsinnholdet flytende.

Til slutt et par ord om kaffe. Kaffelatten som serveres på kaffebar eller på Seven Eleven er det helmelk i. Den må bare ikke drikkes dersom du ønsker å gå ned i vekt eller unngå hjerteproblemer. Helmelk legger seg i årene og på rumpa. Heller ikke den kaffelatten du får i maskinen på jobb eller på Narvesen er noe særlig. Hvis du leser kaloriinnholdet kan du forledes til å tro at det går helt fint, men det fettet som finnes er herdet plantefett og ikke bra. Drikk kaffen svart eller bruk skummet melk.

Har du spørsmål, så legg inn kommentar!

3 kommentarer:

Isobel sa...

Hva med havregrøt? Det tar et par minutter lenger å lage enn kornblanding, men metter kjempegodt, jeg blir ofte ikke sulten til lunch engang når jeg har spist en liten porsjon havregrøt til frokost. Åsså er det så sunt!

jeg lager min med 1 dl lettkokte havregryn, 2,5 dl væske (vann eller 1,5 dl vann + 1 dl soyamelk) og 1 ss linfrø. Så får den putre på helt lav varme mens jeg er i dusjen eller kler på meg. Når den er ferdig pleier jeg å pynte med litt hakket valnøtt og tørkede tranebær. Namnam :)

Mia sa...

Isobel:
Havregrøt er absolutt å anbefale! Vil du ha den enda et hakk sunnere legger du havregrynene i bløt (inngår i væsekmengden ved koking) kvelden i forveien. Da frigjøres jernet i havregrynene. :-)

Isobel sa...

Hm. Interessant. Har du noe mer info om det?